zając w buraczkach / beetroot salad

Niech was nie zmyli tytuł, nie będę pisała o kicających stworzeniach, ale jak myślę o buraczkach to takie jest moje pierwsze skojarzenie…

Dziś podaję przepis na sałatkę z buraczkami

Zdaje sobie sprawę ze słowo sałatka kojarzy się raczej z czymś wiosenno-letnim,  jednak ten przepis jest dla mnie wyjątkowo jesienny. Pewnie za sprawa buraczków właśnie, których barwa przypomina o spadających liściach. Przepis jest szybki i pożywny, pełen chrupiących składników. Możesz go traktować jako samodzielne danie, ale sprawdza się tez jako przystawka przed czymś bardziej konkretnym…np.zającem🙂


Pewnie połączenie buraczków, koziego sera i jabłek nie dla wszystkich brzmi apetycznie, ale zapewniam ze nie ma lepszej harmonii smaków. Chrupkie, kwaśne jabłko idealnie komponuje się z miękkim, lekko słodkim buraczkiem i słonym, rozpływającym się w ustach, specyficznym smakiem koziego sera.

Sos z którego korzystam jest niezawodnym dodatkiem do wszelkich innych salat, i można go przechowywać w lodowce do kilku tygodni.

2  duze porcje lub 4 przystawki

Skladniki:

  • · Garść rukoli
  • Garsc salaty
  • Garsc orzechow wloskich
  • Pol czerwonej cebuli drobno poszatkowanej
  • 1 kwasne jablko , w polplasterki
  • 2 srednie buraczki z zalewy, w polplasterki
  • Kozi ser w plasterki(ilosc zalezy od waszych upodoban)
  • Sos:  3 lyzki octu balsamicznego, pol szklanki oliwy, lyzeczka musztardy,2   łyzki miodu, sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1.       umyj salaty i wymieszaj je w duzej misce

2.       zrób sos: wymieszaj dokładnie ocet, musztardę, miód , następnie powoli dolewaj oliwy nie przerywając mieszania, aż uzyskasz  sos o jednolitej konsystencji. Ilość miodu zależy od twoich własnych upodobań, możesz użyć również brązowego cukru zamiennie. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

3.       Delikatnie wymieszaj salaty z cebula, selerem naciowym i buraczkami, jablkiem i odrobina sosu. Staraj się nie zgniatać liści, możesz użyć dwóch łyżek, ja po prostu mieszam wszystko rękoma.

4.       Przeloz salatke na talerze na wierzchu uloż plasterki koziego sera, całość posyp orzechami i ewentualnie polej sosem.

I realize that the word salad sounds very summery but in this case I’m talking about very autumn style recipe. Probably because I always associate beetroot with falling leaves, something to do with colours I guess. This recipe is simple and very nutritious, full of crunchy bits. You can serve it as a quick lunch or as a starter.


2 big salads or 4 starter-size salad

Ingredients:

  • Handful of rollo rosso or any other crispy lettuce
  • Handful of rocket
  • Handful of walnuts
  • Half of red onion, finely sliced
  • 1 apple, halved and sliced
  • 2 celery sticks, chopped
  • 2 medium beetroots in brine, halved and sliced
  • Goats cheese, sliced
  • Dressing: 3 tbsp  balsamic vinegar, half glass of olive oil, 1 tsp mustard, 2 tbsp honey, salt and pepper

Method:

  1. Wash leaves and mix them gently in large bowl
  2. Make dressing: whisk together mustard, vinegar, honey until  smooth then still whisking slowly add olive oil, season to taste. you can use brown suger instead of honey.
  3. mix into the leaves onions, apple, celery, beetroot and dash of dressing. use two salad spoons or simply just your hands. try not to squeeze the leaves.
  4. place the salad on serving plate,  top it with goats cheese and walnuts, dress it again if necessary.

Dressing I’m using here is really handy and can go with any other green salad; it will keep in the fridge for several weeks.

Leave a comment

Filed under COŚ NA ZĄB / nibbles, sosy / SAUCES, WEGETARIANSKA UCZTA / veggie feast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s