Jestem chomikiem / I’m a hamster

Nie lubię wyrzucać niczego. Należę do osób, które gromadzą mnóstwo niepotrzebnych rupieci z nieodłącznym przekonaniem, że kiedyś jeszcze z nich skorzystam. Zasada ta odnosi się również do produktów spożywczych. Oczywiście mają one ograniczony termin ważności, więc nie mogę w nieskończoność chomikować każdego napoczętego słoiczka z oliwkami, sosami itp. Dlatego ze szczególna uwagą wypatruję przepisów/inspiracji, dzięki którym mogę ‘posprzątać’ lodówkę. Jestem też wielką fanką zamrażania, ale o tym później.

Na stronach tego bloga często traficie na dania sporządzone z tego co akurat miałam pod ręką. Czasami jest to nie lada wyzwanie zrobić coś z niczego, wiec efekty są tym bardziej satysfakcjonujące, jeśli udało mi się stworzyć coś naprawdę pysznego. Wystarczy tylko odrobina dobrych chęci i zamiast wyrzucać wole przetworzyć i zjeść! Bądźcie jednak przygotowanie na to, iż czasami efekty takich kuchennych eksperymentów są…hmmm, interesujące.

Do poprzedniego przepisu na sernik użyłam 2 żółtek, więc mam w lodówce dwa białka. Oznacza to, że piekę BEZY.

I don’t throw anything out. I belong to those who collect a lot of unnecessary junk; I believe that one day I would need it all. This rule also applies to food products. Obviously they have limited expire day, sadly I can’t indefinitely stash away every single jar with olives or leftovers, etc. Therefore with particular attention I look up for recipes/ inspiration which would help ‘clean up’ my fridge. Also I’m a big fan of freezing, but I’ll leave that for later.

On the pages of this blog you will often find dishes made with what I had at hand. Sometimes it’s a feat to do something out of nothing. Therefore when you managed to cook something really delicious, the results are more satisfactory. With just a bit of good will instead of bin something I’d rather process it and eat it! However, you must be prepare that sometimes the effects are…hmmm interesting🙂

The last recipe for cheesecake calls for 2 egg yolks, so i still have 2 egg whites in my fridge. That means I’m doing  MERINGUES .

Bezy są naprawdę łatwym i wdzięcznym deserem, jeśli tylko przestrzegamy kilku zasad podczas pieczenia. Bezy nie lubią tłuszczu i wchłaniają wilgoć bardzo szybko. Dlatego piekąc je upewnij sie, że nic innego nie będzie w tym czasie w piekarniku. Zanim zaczniesz ubijać białka, starannie wytrzyj miskę(najlepiej jeśli  nie będzie plastkiowa) i trzepaczkę papierowym ręcznikiem namoczonym w occie lub soku z cytryny. W 100% pozbędziesz się jakichkolwiek śladów tłuszczu. Upewnij sie również, że w białkach nie ma ani odrobiny żółtka!

Bezy można podawać na wiele sposobów – jako dodatek do lodów, jako małe ‘kanapki’ z bita śmietana i świeżymi truskawkami czy malinami, lub ze śmietana ubitą z odrobiną likieru kawowego…jeśli jednak nie zjecie ich od razu- doskonale zachowają swoją świeżość w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bezy mozna równiez zamrażac!

Składniki :

  • 2 białka
  • 100g cukru
  • syrop różany/woda różana (opcjonalnie, dla aromatu jeśli ktoś lubi)
  • papier do pieczenia

Podane składniki wystarczą na zrobienie 8-9 średnich bezów. Jeśli chcesz uzyskać więcej pomnóż odpowiednio składniki zawsze używając 50g cukry na każde białko.

sposób przygotowania:

  1. nagrzej piekarnik do  150°C – temperatura nie może być wyższa! wyłóz 2 blachy papierem do pieczenia.Upewnijcie się ze w czasie pieczenia piekarnik utrzymuje stałą temperaturę.
  2. Ubijaj białka na wysokich obrotach aż piana będzie śnieżnobiała, jednolita i błyszcząca.
  3. nie przerywając ubijania dodawaj powoli cukier i kilka kropli wody różanej (opcjonalnie); ubijaj jeszcze kilka minut aż piana będzie  świecąca i sztywna tak bardzo, że po przechyleniu miski nie wylewa się.
  4. Używając dwóch łyżek (jednej do nabierania piany, drugiej do zgarniania jej na blachę – zapobiegnie to wstrząsaniu łyżką) nałóżcie kleksy piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrową przerwę pomiędzy każdym z nich. Włóżcie blachę do piekarnika.
  5. Czas pieczenia 1h – 1,5h; starajcie się nie otwierać piekarnika w międzyczasie zbyt często.
  6. Bezy są gotowe jeśli dają się swobodnie podnieść z blachy,a ich spod jest sztywny i suchy. Jeśli  po 1.5h nadal lekko się przyklejają do papieru i czujecie, że są miękkie i wilgotne, zostawcie je w wyłączonym piekarniku na kolejne pół h.

Starajcie się nie opukiwać trzepaczki o miskę, ani nie mieszać piany łyżką itp. – wszelkie takie gwałtowne czynności zabijają pęcherzyki powietrza w pianie i powodują ‘oklapnięcie’ bezów

Ingrendients:

  • 2 egg whites
  • 100g castar sugar
  • few drops of rose water (optional)
  • greasproof paper

Makes 8-9 meringues. If you want to make more always use 50g of sugar for every egg white.

Method:

  1. Preheat the oven to  150°C. Line 2 baking sheets with greaseproof paper.make sure the temperature is the same during baking.
  2. Wipe the bowl and the whisk with vinegar or lemon juice to make sure there is no trace of grease on it. Tip the egg whites into a large clean mixing bowl and beat them until fluffy and shiny.
  3. Still beating add the sugar  one spoon at a time and rose water (if using). Mixture is ready when stay still in the bowl even turned upside down.
  4. Scoop up a spoonful of the mixture. Using another spoon, ease it on to the baking sheet. Leave some space between each one.
  5. Bake meringues for 1 – 1,5h. try not to open the oven too often during baking, they are ready when dry and don’t stick to the paper, you can pick them up easily.
  6. If after 1,5h they still moist inside and a little sticky leave them inside the switched off ovenvfor another 30 minutes.


Leave a comment

Filed under COŚ NA ZĄB / nibbles, deser / DESSERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s