if you really hungry and wanna tidy up your fridge /sprzątanie lodówki na śniadanie

BRUNCH OMELETTEOmlet! Idealny sposob na pozbycie sie resztek jedzenia, z którymi nie wiadomo co zrobic a sa jeszcze zjadliwe wiec szkoda wyrzucic, czyli klasyczny dylemat wszystkich gotujacych i wrazliwych na odpadki🙂

Omelette!An ideal way to get rid of your leftovers in a tasty manner:)

Musze sie przyznać, ze tym razem to nie potrzeba sprzatnięcia lodówki ale wpis na GOTUJE BO LUBIE skłonił mnie do roztrzepania jajek i mleka  – to jedyne dwa składniki, które sa niezbedne w przygotowaniu omletu ( aczkolwiek mozna mleko zastąpic śmietana), reszta zależy od wyobrazni gotującego.

I have to admitt that this time it wasn’t an urge to clean up the fridge that push me into whisking few eggs with milk but post on GOTUJE BO LUBIE page.

Eggs and milk are only mandatory ingredients for this dish (although you can replace milk with cream) the rest is up to cook’s imagination.

Bardzo łatwe i pożyteczne danie, dla mnie głównie śniadaniowo-lunchowe, ale niektórzy lubia i na kolacje omlet przyrzadzic. Jedna z tych potraw, o ktorych zapominamy, a ktore naprawde daja sie zrobic ze wszystkiego  – kilka plasterków szynki czy boczku, troche startego sera lub warzywa jakie akurat są pod reka: cukinia, pomidor, papryka,szczypiorek, świeże zioła.

składniki wystarcza na jedna duza patelnie, 2 porcje, ale nie-trzymanie sie przepisu jest wręcz wskazane przy omlecie wiec ilosc podaje tylko dla bardzo wymagajacych.

  • 6 jajek
  • 150 ml mleka
  • 150g startego sera( lub drobno pokrojonego)
  • pół średniej cukinii pokrojonej w półplasterki
  • 150g boczku wędzonego pokrojoneko w kostkę
  • garsc świeżych ziół: bazylia, szczypiorek, natka pietruszki, estragon
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyzka oliwy
  • sół, pieprz

wykonanie:

1.  Rozpuść masło z dodatkiem oliwy (zapobiegnie to przypaleniu sie masła), podsmaż boczek,zachowaj rostopionemasło, boczek przełóż do duzej miski

2.  na tej samej patelni posmaz na złoty kolor cukinie,przełóz do miski z boczkiem

3. w między czasie roztrzep całe jajka z mlekiem , sola i pieprzem w osobnym naczyniu.

4. przelej miesznake jajaeczna do miski z dodatkami, wymieszaj delikatnie, dodaj ser żółty i zioła

5. wylej całośc na patelnie (możesz dodac wiecej oliwy jesli uwazasz ze patelnia jest zbyt sucha), smaz na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 7-10min

6. teraz najtrudniejsza część: przewracanie omletu. jest kilka sposobów by wyjsc z tej sytuacji cało:) jesli czujesz sie na siłach możesz spróbowac podrzucic omlet i miec nadzieje ze spadnie na padelnie ‘do gory nogami’. mozesz równiez  zsunac omlet z patelni na talerz, nastepnie przykryc talerz ta sama patelnia i przytrzymujac talerz od spodu obrocic całosc o 360st., to samo mozna zrobic uzywajac drugiej patelni zamiast talerza, lub mozna omlet zwinąć na pół. kiedy spod jest juz usmazony i nie rozpada sie kiedy go podnosisz delikantnie przy uzyciu drewnianej łopatki, spróbuj złozyc omlet na pół.

7. niezaleznie od metody jaka wybraliscie smaz omlet przez kolejne 5-7 min na wolnym ogniu.

smacznego!

 

ingredients are enough for a big pan omlette, 2 portions. You cannot really go wrong with that recipe. use wathever youd feel like or whatever you wanna use up from your pantry. you could make an veggie omlette or go for meaty one;fresh herbs, tomatoes – there is a whole world of possibilities🙂

  • 6 eggs
  • 150ml milk
  • grated cheese or any cheese leftovers, chopped
  • half a medium courgettes, slieced
  • 100g bacon, diced
  • a handful of chopped fresh  herbs of your choice: chives, tarragon, parsley, basil
  • salt and pepper
  • 2 tbsp butter
  • 1 tbsp olive oil

1 Comment

Filed under COŚ NA ZĄB / nibbles, POTRAWY MIĘSNE / meat dishes, WEGETARIANSKA UCZTA / veggie feast

One response to “if you really hungry and wanna tidy up your fridge /sprzątanie lodówki na śniadanie

  1. Zuziak

    ciekawy patent z tym masłem z oliwą, nie znałam tego! Ale można też użyć sklarowanego masła to wtedy się nie powinno przypalić. A zioła obowiązkowo z parapetu🙂 Może jakiś wpis z radami jak je hodować?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s