Na ostatki – śledzik!

Image

Dzis będzie spózniony przepis na śledzika. Tak w moich stronach nazywamy ostatni dzień karnawału, w innych regionach Polski zwany  podkoziołkiem lub ostatkami. Tradycyjnie je się wtedy śledzie w każdej postaci.
Polecam różową sałatkę śledziowo-buraczaną. Olśni Was smakiem i kolorem.

Składniki:
4 srednie buraczki, pokrojone w drobna kostke
Puszka fasoli bialej
3 jablka, w kostke
3 platy sledziowe, matjasy, w paski
Ogorek konserwowy, w kostke
Cebula czerwona, drobno posiekana

garść rodzynek, wczesniej zalewamy wrzątkiem i moczymy przez okolo 20min
Sos:
½ szkl. majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym
Sok z ½ cytryny
Sol,Pieprz,cukier
Peczek koperku
Wymieszac wszystkie składniki, zalać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Leave a comment

Filed under COŚ NA ZĄB / nibbles, RYBY I OWOCE MORZA / fish and seefood, sałatki, WEGETARIANSKA UCZTA / veggie feast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s